Bæredygtighed – fra moralsk pegefinger til etisk kompas

Bæredygtighed – fra moralsk pegefinger til etisk kompas

Vores civilisation har brug for øjeblikkelig omstilling. Det kræver samspil mellem bæredygtig dannelse, samfundsforandringer og et etisk kompas, så vi ikke kommer på katastrofekurs. Med et klart etisk kompas bliver det muligt at navigere i en verden fyldt med forførende muligheder og uoverskuelige problemer, så vi kan sætte ny retning og finde mod til at handle.

De næste 10 år bliver afgørende for, hvordan vi som mennesker lærer at sameksistere med kloden. Både små og store valg bliver vigtige. Lone Belling sætter fokus på bæredygtighed som afgørende faktor og trend for vores liv og samfundsudvikling på vej ind i 2020’erne og opfordrer os til at overveje, hvad det er for en verden, vi vil give videre til vores børn og børnebørn.

Bogen deler attraktive fremtidsbilleder, giver inspirerende eksempler fra levedygtige projekter og fortæller om mennesker, som følger deres etiske kompas. Mød blandt mange andre den altruistiske erhvervsmand Djaffar Shalchi, den visionære politiker Mogens Lykketoft foruden et engageret kunstnerpar, en forsker og en grøn aktivist; mennesker, som gør det både cool og meningsgivende at være bæredygtig.

En visionær og helhedsorienteret bog for dem, der ønsker at handle og skabe – ved at tage ansvar for egne valg og planetære aftryk og samtidig bidrage til fælles bevægelse mod bæredygtig udvikling. For dem, der vil følge deres etiske kompas.

CONNIE HEDEGAARD skriver i forordet:

“Hvad er – egentlig – det gode liv i det 21. århundrede? Bogens samtaler
 med mennesker, der går stærkt op i bæredygtighed, giver nogle af svarene. Men det vigtigste er, at hvert kapitel slutter med en række spørgsmål, der inviterer læseren til at overveje med sig selv og sine samtale­
partnere, hvilke mål man selv vil sætte sig: Hvad er vigtigt, og hvad er
 ikke vigtigt? Hvor og hvordan kan man selv bidrage til den nødvendige
 forandring?”

 

Bogens rollemodeller siger blandt andet i bogen:

ESTHER MICHELSEN KJELDAHL

“Den her klimating er ikke bare en eller anden trend, der går over. Der er nye spille­regler i samfundet – vi er simpelthen nødt til at ændre os. Og få dem til at erkende, hvor meget de har svigtet ungdommen.”

MOGENS LYKKETOFT

“Vi er gensidigt afhængige og forbundne, og vi er i en situation, hvor behovet for handling hurtigt er mere akut end tidligere. Fordi vi er blevet så mange og kommet så langt i vores grådighed.”

ANDERS MORGENTHALER

“Hvis jeg vil kunne se mine børn i øjnene og have en kærlig relation til dem, så er jeg nødt til at fortælle dem, at jeg, siden jeg opdagede, hvad det handlede om, har gjort alt, hvad jeg kunne.”

KATHERINE RICHARDSON

“Skal alle leve som danskerne, er der brug for 4,28 jordkloder. Dermed kommer der etik ind i ligningen. For hvad er det, der giver os ret til bruge så mange flere ressourcer end andre her på Jorden?”

DJAFFAR SHALCHI

“Eliten har altså et meget større ansvar, fordi den sidder på over halvdelen af verdens formuer og derfor virkelig kan sætte sit præg på udviklingen.”

PHIE AMBO

“Selv om jeg ved, nogle står af på det dér med meditation i omstillingsprocessen, er det vigtigt, vi ikke taler det ned. Det er jo kompasset – det er dét, der gør, at man gider at arbejde for noget, der er større end én selv.”

Bæredygtighed – Fra moralsk pegefinger til etisk kompas, Muusmann Forlag, 2019. Køb bogen online.

Læs uddrag af bogen her (åbner pdf).