Hvad kunne få dig til at tilvælge bønner og fravælge kød som måltidets proteinkilde?
Fakta eller følelser? Nysgerrighed eller tradition? Smag?
I en global og forbundet verden sætter alle vores handlinger spor. På godt og på ondt – og derfor har vores valg betydning. Det handler ikke kun om smag og behag, men også om at bruge både hjerne og hjerte i sine valg.
Fakta: Kød er i vores del af verden en let tilgængelig kilde til protein, men belaster samtidigt klimaet med 5-50 gange mere end bælgfrugter set ift. hvor meget protein man får. Og så mætter de mere end kød!
Følelse: De meste kød kommer fra produktionsdyr der tvinges til at leve på måder som er forfærdelige og i de heldigste tilfælde langt fra deres naturlige leveform.
Tradition: De fleste af os er opvokset med at kødet har været definerende for retten, og alt andet tilbehør og ofte med hakket kød i variationer. Mad som er forbundet med barndom, mennesker vi holder af, tryghed. Derfor kan vejen til mindre kød være langsomt at tilsætte mere grønt og fx lidt sorte bønner i de tradtionelle retter. Over tid kan kødet få status af et krydderi med fx lidt røget bacon som drys, eller noget vi spiser ved særlige lejligheder.
Nysgerrighed: Eller du kan udfordre dig selv, pirre din nysgerrighed og springe ud i i opskrifter af de utrolig mange dygtige mad-bloggere, der leger med maden på den fede måde og henter inspiration i grøntsagernes skønhed, fremmede krydderier og overraskende sammensætninger.
Smag: Mad skal både nære og smage, og derfor skal der kæles og leges med maden. Bønner – ligesom fjerkræ – kalder på marinade, krydderier samt balance mellem surt, sødt, bittert, salt og omami. Og så er bønner og linser fantastiske til en rig variation af spreads, hummus og dips som tilbehør og dips